top of page

הצורך בבנייה גמישה ומודולרית לאור מציאות משתנה

דניאל אסרף, מנכ"ל חברת דיוויוז'ן

במציאות של היום בעולם העסקי ככלל ובעולם ההייטק בפרט השוק מונע בעיקר משיקולים פיננסיים ומשיקולי התייעלות. לאור זאת אנו עדים לריבוי שינויים מבניים בהם לקוחות נדרשים לבצע שינויים על בסיס יומי, ולכן אנו צופים מגמה הולכת ומתגברת בחברות השונות של שינויים במיקום החברה - בין אם מדובר בשינויים מקומיים במבנה קיים ובין אם בשינוי מיקום החברה במרחב הגיאוגרפי.

עובדה זו פוגשת אותנו (חברת Dviewsion) בפרויקטים השונים בצורך לקחת מבנה קיים ולשפץ אותו בהתאם למציאות המשתנה בחברה ולעיתים נדרש מאמץ רב לצאת מחוץ לקופסה כדי ליצור פתרונות יצירתיים.

בבואנו לשולחן התכנון קיימים שני גורמים משמעותיים שיביאו את הפתרון היצירתי ביותר: הגורם הראשון אשר לרוב מהווה הגייטור של היזמים הם משרדי האדריכלים אשר נבחרו לביצוע תכנון ראשוני ויידרשו להביא מספר אפשרויות שבסופן תיבחר אחת מרכזית על ידי היזם, ואילו הגורם השני הוא השאלה האם המבנה הקיים של החברה או המבנה החדש אשר ברצוננו לאכלס הנו מבנה גמיש ומודולרי או שנדרש להתחיל הכל מהתחלה - קרי, הריסה, פינוי ובינוי והקמת תשתיות חדשות. אופציה זו כמובן תמיד תהיה האופציה היקרה ביותר בעשרות אחוזים!

בימינו אנו כאמור, המציאות הנה מציאות דינמית ומשתנה ועל כן חשוב להבין שתכנון מבנים גמישים ומודולריים ככל הניתן הוא צורך עסקי קיומי של יזמי הנדל"ן למיניהן כדי לשרוד בשוק לאורך זמן. גמישות המבנים מובילה להתאמה, ויכולת הסתגלות של מבנים הפכה לדרישה הגבוהה ביותר בעולם של היום בטח ובטח בבואנו לבחור נכס מתאים לשיפוץ.

על פי מחקר שנעשה בהודו באשר לבחינת גמישות מובנת בעולם הבנייה כיכולת להסתגל לדרישות ולתנאי הסביבה המשתנים ללא הרף, בוצעה השוואה של עלויות השיפוץ שבוצעו במבנים גמישים ושאינם גמישים. נבחרו 15 מקרים של פרויקט שיפוץ בניין בעיר נאגפור שבהודו. כדי למדוד את מידת הגמישות של המבנים, פותח כלי אשר מודד את מידת הגמישות והמודולריות של המבנה. ממצאי המחקר הצביעו על כך שלבניינים בעלי דרגת גמישות ומודולריות גבוהה עלויות השיפוץ היו נמוכות יותר בהשוואה למבנים בעלי דרגת גמישות ומודולריות נמוכה בהם העלויות בגין שיפוץ המבנה היו גבוהות יותר.

מחקר זה בהחלט תומך את המציאות שאנו פוגשים בשטח ואכן יכול לשפוך אור על שימת דגש מרכזי בהפיכת מבנים לגמישים ומודולריים יותר כדי להפחית את עלויות השיפוץ העתידיות. בניין גמיש יותר ינוצל בצורה יעילה יותר, ויהיה בר קיימא יותר, מכיוון שהוא יכול להגיב לשינויים בעלות נמוכה יותר, בכך יאפשר חיי שירות ארוכים ויעילים יותר לבעלי הבניין אשר בהכרח ישפרו את הביצועים הסביבתיים של הנכס לאורך מחזור החיים שלו ויעלה את הרווח הכלכלי של בעל הנכס.

המחקר שם דגש על הרווח של היזם ובעל הנכס בהקמת מבנה גמיש ומודולרי, אבל בל נטעה! הרווח העצום הוא רווח כפול, משום שגם הלקוח ייהנה מהוצאות שיפוץ נמוכות יותר אשר יהפכו את הנכס לאטרקטיבי יותר. כיום אחד השיקולים המרכזיים שלנו בבחירת נכס הוא מציאת נכסים שהם גמישים ומודולריים גם במחיר של התרחקות טופוגרפית מהתכנון הראשון ובלבד שהמענה יאפשר חיסכון והתייעלות בפרויקט החדש.

 
 
 

Comments


bottom of page