top of page

תכנון לטווח ארוך ומשמעותו על מקבלי ההחלטות במגה פרויקטים

דניאל אסרף, מנכ"ל חברת דיוויוז'ן

מספר רב של הגדרות ומונחים נקשרו למושג תכנון ארוך טווח ובכללן: תכנון אסטרטגי, תכנון רב שנתי, חיזוי העתיד, ראיית הנולד ועוד. המושג תכנון לטווח ארוך לא תמיד היה ברור משום שקשה היה להבדיל בין תכנון ארוך טווח לתכנון לטווח הבינוני על כן המושגים הופכים למעורפלים ולא תמיד ברורים ההבדלים ביניהם למנהלים.

במקור, תכנון ארוך טווח בוצע בעיקר בצבא והתייחס לתכנון צבאי אך עם חלוף השנים שווקים נוספים למדו והשכילו לחשוב ולתכנן בראייה רב שנתית לטווח ארוך אשר לעיתים מגיעה גם לעשור קדימה. עוד בתקופת מלחמת העולם ה-2 הצבא האמריקאי פיתח יכולות אנליטיות לצפות אירועים עתידיים צפויים ועל בסיסם לצאת לתכנון אסטרטגי לשנים קדימה. החיזוי והלמידה התמקדה לא רק באירועים צבאיים אלא בכל מה שיכול היה להשפיע על הצבא וההגנה כגון דמוגרפיה, טכנולוגיה ומגמות פוליטיות (ראייה רוחבית ולא רק צבאית).

מאז מלחמת העולם ה-2 התכנון לטווח ארוך והאסטרטגיה הפכו גם לנחלת הכלל כאשר כללו גם את הסקטור הציבורי והעסקי. בעולם ניהול הפרויקטים התכנון הפך לקריטי בארגונים גדולים בדגש על התכנון לעשור קדימה ועל האפשרות לפתח יכולת לחזות את הפרויקטים הבאים של הארגון ואת המשמעויות הנובעות מכך. לעיתים החלטות אלו הנן הרות גורל ועל כן אשמח להרחיב בייחודיות שפיתחנו בחברת DVIEWSION ביכולת לחבר בין הפרוגרמה "התכנונית" בתוכנית האב לבין ה LCC (Life Cycle Cost) ביום שאחרי.

עד כמה שידוע לי "הנבואה ניתנה לשוטים" ועד כמה שידוע לי עוד לא נולד האדם שיכול לחזות את העתיד, אפילו לא ביום אחד קדימה! יחד עם זאת קיימים מודלים אשר מאפשרים חיזוי במגוון רחב של נושאים החל מנושאים כלכליים ועד גידול עתידי ברמת ארגונים והמשמעויות הנובעות מכך.

כאשר דנים בפרוגרמה תכנונית בעולם הבינוי והתשתיות, כדאי להסתכל על הפרוגרמה בשלושה שלבים מרכזיים:

- פרוגרמת אב תכנונית

- פרוגרמה פונקציונלית/ מערכות

- פרוגרמה סופית

ככל שנשכיל להבין שהפרוגרמה היא דינמית ויש לה דינמיקה טבעית עד הפרוגרמה הסופית כך ייטב לכל השחקנים והשותפים בעולם הפרויקטים! יחד עם זאת צריך לומר ביושר שניתן עוד בשלבים הראשונים של הפרוגרמה לחזות את העתיד בלא מעט מהנושאים הקשורים למבנה ארגוני, תפיסות התפעול, משמעויות תקציביות לפני ואחרי הפרויקט גם כאשר הפרויקט הוא בטווח של 10 שנים קדימה ובכך להביא לידי מקבלי ההחלטות את החיזוי הטוב ביותר לקבל את ההחלטות הטובות ביותר.

חברת DVIEWSION פיתחה מודל (כלי) אשר מאפשר במעמד כתיבת הפרוגרמה התכנונית/ תוכנית האב לחזות את העתיד במכלול שלם של פרמטרים הן ארגוניים והן כלכליים ובכך ליצר הבנה מיטבית של תמונת המצב לעוד 10 שנים ולאפשר קבלת החלטות הרות גורל טרם יציאה לדרך או לחילופין לייצר חלופות ומענים אשר יאפשרו את היציאה לדרך באמצעות שינוי הפרמטרים במעמד הצגת הנתונים.

בשיטה זו, ניתן להבין מבעוד מועד את התכנון ואת המשמעויות הנובעות מכך בפרויקטים גדולים, נוכל לגבש טוב יותר את התפיסות והתהליכים הארגוניים הנובעים מכך וכל זאת כדי שנגיע מוכנים ובשלים יותר לשלב ההנדסי. מהניסיון שרכשנו עד כה משרדי אדריכלים שקיבלו פרוגרמה סופית לאחר שעברה את התהליך הדינמי הפנים ארגוני, אפשרה תכנון מהיר ומדויק יותר וחסכה הון תועפות במעמד השינויים שנדרשו עם היציאה לדרך ויצרה שפה הרבה יותר ברורה בין משתמש הקצה לבין אנשי הביצוע ובכללם אדריכלים, יועצים, קבלני הביצוע וניהול הפיקוח.

ולסיום אם עד כה הנושא היה ברור, אז מניח שברור שאנשי התפעול והאחזקה אשר עתידיים לנהל את המבנה היו שותפים עוד בשלבים הראשוניים ולכן תהליך קבלה/ מסירה והניהול ביום שאחרי הופך להרבה יותר נהיר וקל ובכך מאפשר רגל מסיימת מקצועית בפרויקט.

 
 
 

Comments


bottom of page