top of page
דניאל אסרף, מנכ"ל חברת דיוויוז'ן

האם יש שוני בין פרויקט בינוי לפרויקט תשתיות?

לרוב חברות ממתגות עצמן כחברות לניהול פרויקטים בתחום הבינוי והתשתיות וניכר כי חד הם, אך לא כך הדבר בדגש על פרויקטים מרובי מערכות בהם חברה אחת לא תוכל להשתלט על שתיהן אלא ידרשו שני מנכ"לים שיעבדו במקביל ובשיתוף כדי ליצור גאנט לניהול פרויקט הבינוי והתשתיות התלויים אחד בשני.

אך לפני שנרחיב חשוב להבין כי ניהול פרויקט בנייה וניהול פרויקט תשתיות עשויים להצטלב בכמה שלבים בפרויקט אך יש הבדל אחד גדול בניהם. ניהול פרויקט תשתיות מכסה קשת רחבה יותר של שלבים בפרויקט החל מהתכנון ועד הבנייה וכלה בציר הסטטוטורי, רגולטורי ועד הציר המשפטי, כספים והתפעול.

ובכדי לפשט את האמור לעיל, אחד ההבדלים העיקריים בין בנייה לתשתית הוא שבדרך כלל הבנייה מתמקדת יותר ביצירת מבנה חדש או בשיפור מבנה קיים, בעוד שתשתיות אחראיות לתחזוקה ותמיכה בכל המערכות השונות באזור. ומכאן בואו ננסה להעמיק בקצרה על כל אחד בנפרד.

אם כך מהו ניהול פרויקט תשתיות?

האתגר המרכזי והמכריע בניהול פרויקט תשתיות הוא היכולת ליצר אינטגרציה מורכבת בין עשרות אנשי מקצוע אשר תלויים אחד בשני וכולל ניהול של מדיניות, תפיסות ותהליכים, באמצעות ציוד מכאני וטכנולוגי, אשר יאפשרו בסיס נתונים אמפירי בו ניתן יהיה לשלב את המערכות, משאבי האנוש ואנשי הקשר החיצוניים הדרושים להפעלה השוטפת, כגון ספקים, נותני שירותים או ארגוני אבטחה, הדרושים על מנת להבטיח שהתפעול של המבנה וסביבתו יפעלו בצורה חלקה ויעילה (לאור זאת אתרים מתקדמים כבר דורשים גיוס של אנשי מקצוע טכנולוגיסטים).

ניהול התשתיות ביום שאחרי האכלוס הוא ניהול של רכיבים טכניים ותפעוליים כאחד הכוללים מדיניות, תהליכים, נתונים, חומרה, תוכנה, נתונים, מתקנים וציוד, כל זאת כדי ליצר אפקטיביות פונקציונלית ועסקית ובלא מעט מהמקרים גם כדי להביא לייעול וחיסכון בניהול מערכות התשתית.

אם כך במה שונה ניהול פרויקט הבנייה?

ניהול הבנייה הוא תת-תחום של מקצוע ההנדסה האזרחית העוסק בהוצאה בפועל של פרויקטים בתחום הבנייה. המשימה המרכזית בפרויקטים מסוג זה הנה ניהול של לו"ז, תקציב ואיכות הפרויקט (אשר יכלול גם את האינטגרציה של פריסת התשתיות במבנה).

תיאום ותכנון של פרויקט בנייה, עשוי להיות משימה מורכבת, כיוון שבפרויקטים מסוג זה קיים שילוב של מערכות שונות שנדרש להתאימן זו לזו על מנת לבצע את הפרויקט בשילוב של עשרות יועצי הנדסה מסוגים שונים כגון יועצי התשתיות, בטיחות, נגישות, דלקים ועוד ... ועד יועצים מקצועיים המתמחים בסוגיות שונות כגון אקוסטיקה, תאורה, ריהוט וכדו'. אם להוסיף על המורכבות – הרי שחתימת הפרויקט נמצאת תחת בקרה ותחת הנחיות ובירוקרטיה מורכבת הן של הרשויות והן של הרגולטורים אשר בסופו של דבר יהיו אלה שיתנו את טפסי האישור לאכלוס המבנה.

אך גם לאחר שהבנו את האתגר של מנהל פרויקט הבנייה עדיין לא ברור מה ההבדל בינו לבין מנהל פרויקט התשתיות?

מנהל/מנכ"ל פרויקט הבנייה יהיה זה שיתכלל את גאנט התשתיות והבנייה בין אם מדובר במגה פרויקט ובין אם מדובר בפרויקט קטן, להוציא מקרים בהם לתשתיות יש חלק מכריע בפרויקט בדגש על היום שאחרי כדוגמת בניית אתר גרעיני ליצור חשמל. חשוב להבהיר שבכל המקרים תמיד יהיה גאנט מסודר אשר יסנכרן את שלבי הבנייה ואת שלבי הקמת התשתיות והמערכות בפרויקט כדי שיבואו בסדר הנכון ובסנכרון הנכון.

בסופו של כל גאנט פרויקטלי קיים שלב בו מייצרים אינטגרציה של כלל המערכות במבנה, שלב בו ניתן לבחון ולראות את השילוב של המבנה והתשתיות ואת הפונקציונלית המכאנית והטכנלוגיסטית של המבנה. תהליך זה קריטי כדי לייצר מציאות מדמה טרם אכלוס הן ברמת ביטחון היושבים והן ברמת הבטיחות והמענים שידרשו בחרום ובתפעול השוטף של המבנה ועל כך נרחיב במאמר הבא.

38 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page